donderdag 29 september 2016

peren amandeltaart


nodig voor 4 kleine taartjes:
- taartvormen
- 1 rol bladerdeeg ( kan ook glutenvrij)
- peren
- 60gr plantaardige boter
- 50gr kristalsuiker
- 100gr amandelpoeder
- 70gr bloem (spelt, tarwe, glutenvrij)
- 1 ei
- 0.5dl melk ( rijstmelk, notenmelk)
- 1 vanillestok
- kruidenmix ----> gedroogde appelschijfjes


meng de bloem en het amandelpoeder
meng de melk en het ei, voeg hierbij de zaadjes van de vanillestok bij
klop boter + suiker luchtig
voeg melkmengeling  erbij en klop verder op
schep de bloem en het amandelpoeder onder

warm oven voor op 180°c

bekleed taartvormen met bladerdeeg
vul met een spuitzak het amandelmengsel de taartvorm op (in een spiraal)

schil de peren, snij in dikke schijfjes in de lengte
leg de perenschijfje op het amandelmengsel en bestrooi met de kruidenmix

bak gedurende 35min op 180°c

Gedroogde appelschijfjes






nodig:
appels

kruidenmengeling:
4el cassonade suiker
2el speculaaskruiden
1el rietuiker
snuifje kaneel
snuifje zeezout


verwarm de oven voor op 125°c
was de appels en snijd ze met een mandoline in schijfjes circa 2mm dik
leg de schijfjes op een ovenplaat (bakpapier of bakmatje)
strooi de kruidenmengeling over de schijfjes appel
bak de appels 25 min, draai ze om bestrooi met de kruidenmengeling en bak opnieuw 25min

wil je de appelchips langer kunnen bewaren, bak ze dan iets langer zodat ze helemaal droog zijn

tip: bewaar de rest van de kruidenmengeling in een glazen pot met deksel

woensdag 28 september 2016

Pompoenlasagne





nodig:
- 1,5kg butternutpompoen (2stuks)
- 3 sjalotjes fijngesnipperd
- 3 teentjes fijngeperste verse look
- 600gr gemengd gehakt
- 200gr champignons
- 450ml tomatenpassata
- 2el tomatenpuree
- 400gr mozarella
- 2 eieren
- lasagnevellen ( vers, gedroogd of glutenvrij)
- 10 tal kerstomaten
- 1el provencaalse kruiden
- snuifje peper
- snuifje zout
- snuifje oregano
- snuifje sweet chili
- snuifje gerookte paprika
- 10druppels green pepper tabaso
- kokosolie - arachideolie


prik met een vork gaatjes in de butternut
gaar ze gedurende 60min in een voorverwarmde oven op 180°c
maal de champignons kort fijn
fruit de sjalotjes en look in een el kokosolie
voeg het gehakt en de champignons toe en bak tot het vlees gaar is
doe de tomatenpassata en de tomatenpuree erbij
kruid met de provencaalse kruiden, peper, zout, oregano, sweet chili, gerookte paprika en de tabasco

haal de butternuts uit de oven en laat ze even afkoelen
snijd de butternuts in de lengte doormidden, verwijder de zaden
lepel het vruchtvlees uit de butternuts en schep het in een grote kom
voeg hier de tomatengehaktmengeling, 3/4 van de mozarella in blokjes en de eieren bij
meng het geheel goed onder elkaar

leg in lagen in een ovenschotel afgewisseld met lasagnevellen ( indien je gedroogde gebruikt kook ze even zachter)
bestrooi met de overige mozarella (in blokjes of schijfjes), kerstomaten, oregano
bak de lasagne een 20tal minuten in een voorverwarmde oven van 180°c

maandag 26 september 2016

Mojito gelei






nodig:

6dl limoensap (ongeveer 24 limoenen)
6cl bruine rum
2 kruiden zakjes verse munt
600gr confituursuiker

al roerend aan de kook brengen
afkoelen en 2u laten trekken

munt eruit halen

confituursuiker doorroeren, roerend aan de kook brengen
4min laten doorkoken (zonder deksel)
verdelen over confituur potten

ook lekker op een toost met gerookte vis!

woensdag 14 september 2016

Pittige appel-perenconfituur






nodig:
- 800gr appelen 
- 700gr peren 
- 6el citroensap (= 1citroen)
- 2 builtjes earl grey thee
- 1 kaneelstok
- 1 dikke duim geraspte gember = in een kruidenzakje minuut voorkoken
- 1,5kg geleisuiker

vruchten schillen en grof raspen
citroensap + suiker toevoegen
kaneel en thee in een kruidenzakje steken, goed dichtbinden en bij het mengsel leggen
gember in een kruidenzakje steken, goed dichtbinden  en bij het mengsel voegen
rustig al roerend aan de kook brengen
4min laten doorkoken
potjes vullen

dinsdag 13 september 2016

chutney van appel


nodig:
- 1,25kg appels geschild en in stukjes
- 2 uien in ringen
- 100gr rozijnen
- 1 kaneelstok
- 2el piment of cayenne schilfers of geroosterd paprikapoeder (volgens smaak)
- 1el zwart mosterd zaad
- 30gr geraspte gember
- 15gr zout
- 600ml cider azijn
- 500g kristalsuiker



 doe alle ingrediĆ«nten in een grote pot
breng roerend, langzaam aan de kook tot de suiker oplost
laat 2,5u zachtjes koken tot een dikke saus



resultaat na 1,5u

haal het kaneelstokje er uit
schep de hete chutney in gesteriliseerde glazen potten en schroef ze dicht


minstens een maand laten staan vooraleer te nuttigen

woensdag 7 september 2016

blauwe bessen-amandeltaart


nodig:
- 300gr blauwe bessen
- 175gr plantaardige boter
- 175gr kristalsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 3 eieren
- 175gr speltbloem ( of een andere bloem)
- 100gr amandelmeel (albertheyn)
- 50gr amandelschilfers
- snuifje zout

oven voorverwarmen op 175°

boter + suiker + eieren + zout mengen
bloem onderspatelen
amandelmeel en amandelschilfers onderspatelen

helft beslag in taartvorm
bessen verdelen en lichtjes induwen
rest beslag erover

45min bakken

zondag 4 september 2016

looksaus





nodig:
- 1dl yoghurt (schaap)
- 2el mayonaise
- 2 teentjes verse look (geperst)
- sap van 1/2 citroen of limoen
- verse bieslook ( versnipperd)
- snuifje cayennepeper, zout en peper

alle ingrediƫnten samen voegen en goed roeren
laten koelen in ijskast