dinsdag 15 november 2016

banaanhazelnoothavermoutcake







nodig:
- 4 rijpe bananen
- 125gr plantaardige boter (zacht)
- 70gr witte suiker
- 60gr rietsuiker
- 20gr kokosbloesemsuiker
- 2 zakjes vanillesuiker
- 100gr bloem
- 75gr gemalen havermout
- 2 eieren
- 1tl bakpoeder
- handvol hazelnoten in stukjes


ipv verschillende soorten suiker mag het ook 150gr van 1 soort zijn
je kan 175gr havermout gebruiken ( om glutenvrije cake te maken)  of 175gr bloem ipv bloem en havermout

oven voorverwarmen op 140°c

boter en suikers mengen
bananen pletten, bij de botersuiker mengen samen met de eieren
hazelnoten, bloem, havermout en bakpoeder onder spatelen
in een bakvorm gieten en plat strijken met bolle kant lepel

90min bakken op 125°c ( temperatuur oven verlagen als de cake erin gaat)





zaterdag 22 oktober 2016

Dadelcashewbanaanchococake






nodig:
- 20gr pure cacao
- 2 bananen
- 120gr dadels ontpit in stukjes
- 180gr cashewnoten
- 1el honing
- 40ml plantaardige olie

oven voorverwarmen op 160°c

alle ingrediënten fijn mixen (foodprocessor)
kleine ovenschaal bakpapier
vulling erin, aanduwen met bolle kant lepel

40min op 160°c

tip: gebruik gerust eens andere noten of gedroogde abrikozen ipv dadels

zondag 9 oktober 2016

Bananen-chocolade muffins





nodig:
- 3 rijpe bananen
- 60gr amandelmeel
- 80gr kokosmeel
- 100ml kokosmelk uit blik
- 6el plantaardige olie
- 2el honing
- 6 eieren
- 7el ahornsiroop
- 1tl kaneel
- 1tl vanille-extract
- 2tl natriumbicarbonaat
- 1/2tl fleur de sel
- 50gr pure chocolade

muffinplaat + papieren vormpjes

oven voorverwarmen op 175°c

doe al de ingrediënten behalve de chocolade in een blender en mix tot een lopend beslag
hak de chocolade fijn en spatel door beslag
vul de muffinvormen
bak gedurende 40min op 175°c


vrijdag 7 oktober 2016

Banoona & bananaconfituur Caribbean flame







nodig:
- 75cl ananassap ( granini)
- sap van 1 limoen
- 1 zakje vanillesuiker
- 5cl bruine rum
- 750gr gepelde bananen
- 500gr geleisuiker (versie 2kg fruit 1kg suiker)


warm het ananassap, het limoensap en de bruine rum op, laat even koken
verminder het vuur
voeg de suikers toe en los al roerend op
snij de bananen in stukjes
voeg de bananen bij het sap
laat zachtjes opwarmen tot aan het kookpunt en roer tot de het fruit zacht genoeg is en de confituur dik genoeg
laat 3min doorkoken, let op niet laten schuimen

banoona = kindvriendelijke versie zonder rum ;)

donderdag 6 oktober 2016

Tartine-russe






nodig:

boterroom:
- 125gr ongezouten boter
- 1 ei
- 75gr suiker

koekje:
- 125gr ongezouten boter
- 125gr kristalsuiker
- 125gr bloem


boterroom maken:
ei en suiker goed roeren, in een pannetje op het vuur zetten
blijven roeren tot alle suiker opgelost is




het mengsel in de keukenrobot laten koud kloppen op hoge snelheid
boter blokje per blokje toevoegen tot alle boter goed opgenomen is
boter in een spuitzak en in de frigo leggen




koekje:
oven voorverwarmen op 180°c
de boter mals roeren, suiker en bloem goed doorroeren
dun uitrollen op een bakplaat (2mm)



13min bakken op 180°c
koek uithalen, even laten afkoelen en dan snijden




de koekjes verder laten afkoelen op een rooster


boterroom op een koekje spuiten, 2de koekje erop




bewaren in de frigo

smakelijk!

maandag 3 oktober 2016

krokante havermoutkoekjes






nodig:
per banaan
- 50gr havermout
- 1el kokosbloesemsuiker
- paar hazelnoten in stukjes

banaan pletten
mengen met havermout, kokosbloesemsuiker en stukjes hazelnoot
25min bakken in een voorverwarmde oven op 180°c

tip: ook lekker met een tl pindakaas, wat geroosterd sesamzaad of andere noten


donderdag 29 september 2016

peren amandeltaart


nodig voor 4 kleine taartjes:
- taartvormen
- 1 rol bladerdeeg ( kan ook glutenvrij)
- peren
- 60gr plantaardige boter
- 50gr kristalsuiker
- 100gr amandelpoeder
- 70gr bloem (spelt, tarwe, glutenvrij)
- 1 ei
- 0.5dl melk ( rijstmelk, notenmelk)
- 1 vanillestok
- kruidenmix ----> gedroogde appelschijfjes


meng de bloem en het amandelpoeder
meng de melk en het ei, voeg hierbij de zaadjes van de vanillestok bij
klop boter + suiker luchtig
voeg melkmengeling  erbij en klop verder op
schep de bloem en het amandelpoeder onder

warm oven voor op 180°c

bekleed taartvormen met bladerdeeg
vul met een spuitzak het amandelmengsel de taartvorm op (in een spiraal)

schil de peren, snij in dikke schijfjes in de lengte
leg de perenschijfje op het amandelmengsel en bestrooi met de kruidenmix

bak gedurende 35min op 180°c

Gedroogde appelschijfjes






nodig:
appels

kruidenmengeling:
4el cassonade suiker
2el speculaaskruiden
1el rietuiker
snuifje kaneel
snuifje zeezout


verwarm de oven voor op 125°c
was de appels en snijd ze met een mandoline in schijfjes circa 2mm dik
leg de schijfjes op een ovenplaat (bakpapier of bakmatje)
strooi de kruidenmengeling over de schijfjes appel
bak de appels 25 min, draai ze om bestrooi met de kruidenmengeling en bak opnieuw 25min

wil je de appelchips langer kunnen bewaren, bak ze dan iets langer zodat ze helemaal droog zijn

tip: bewaar de rest van de kruidenmengeling in een glazen pot met deksel

woensdag 28 september 2016

Pompoenlasagne





nodig:
- 1,5kg butternutpompoen (2stuks)
- 3 sjalotjes fijngesnipperd
- 3 teentjes fijngeperste verse look
- 600gr gemengd gehakt
- 200gr champignons
- 450ml tomatenpassata
- 2el tomatenpuree
- 400gr mozarella
- 2 eieren
- lasagnevellen ( vers, gedroogd of glutenvrij)
- 10 tal kerstomaten
- 1el provencaalse kruiden
- snuifje peper
- snuifje zout
- snuifje oregano
- snuifje sweet chili
- snuifje gerookte paprika
- 10druppels green pepper tabaso
- kokosolie - arachideolie


prik met een vork gaatjes in de butternut
gaar ze gedurende 60min in een voorverwarmde oven op 180°c
maal de champignons kort fijn
fruit de sjalotjes en look in een el kokosolie
voeg het gehakt en de champignons toe en bak tot het vlees gaar is
doe de tomatenpassata en de tomatenpuree erbij
kruid met de provencaalse kruiden, peper, zout, oregano, sweet chili, gerookte paprika en de tabasco

haal de butternuts uit de oven en laat ze even afkoelen
snijd de butternuts in de lengte doormidden, verwijder de zaden
lepel het vruchtvlees uit de butternuts en schep het in een grote kom
voeg hier de tomatengehaktmengeling, 3/4 van de mozarella in blokjes en de eieren bij
meng het geheel goed onder elkaar

leg in lagen in een ovenschotel afgewisseld met lasagnevellen ( indien je gedroogde gebruikt kook ze even zachter)
bestrooi met de overige mozarella (in blokjes of schijfjes), kerstomaten, oregano
bak de lasagne een 20tal minuten in een voorverwarmde oven van 180°c

maandag 26 september 2016

Mojito gelei






nodig:

6dl limoensap (ongeveer 24 limoenen)
6cl bruine rum
2 kruiden zakjes verse munt
600gr confituursuiker

al roerend aan de kook brengen
afkoelen en 2u laten trekken

munt eruit halen

confituursuiker doorroeren, roerend aan de kook brengen
4min laten doorkoken (zonder deksel)
verdelen over confituur potten

ook lekker op een toost met gerookte vis!

woensdag 14 september 2016

Pittige appel-perenconfituur






nodig:
- 800gr appelen 
- 700gr peren 
- 6el citroensap (= 1citroen)
- 2 builtjes earl grey thee
- 1 kaneelstok
- 1 dikke duim geraspte gember = in een kruidenzakje minuut voorkoken
- 1,5kg geleisuiker

vruchten schillen en grof raspen
citroensap + suiker toevoegen
kaneel en thee in een kruidenzakje steken, goed dichtbinden en bij het mengsel leggen
gember in een kruidenzakje steken, goed dichtbinden  en bij het mengsel voegen
rustig al roerend aan de kook brengen
4min laten doorkoken
potjes vullen

dinsdag 13 september 2016

chutney van appel


nodig:
- 1,25kg appels geschild en in stukjes
- 2 uien in ringen
- 100gr rozijnen
- 1 kaneelstok
- 2el piment of cayenne schilfers of geroosterd paprikapoeder (volgens smaak)
- 1el zwart mosterd zaad
- 30gr geraspte gember
- 15gr zout
- 600ml cider azijn
- 500g kristalsuiker



 doe alle ingrediënten in een grote pot
breng roerend, langzaam aan de kook tot de suiker oplost
laat 2,5u zachtjes koken tot een dikke saus



resultaat na 1,5u

haal het kaneelstokje er uit
schep de hete chutney in gesteriliseerde glazen potten en schroef ze dicht


minstens een maand laten staan vooraleer te nuttigen

woensdag 7 september 2016

blauwe bessen-amandeltaart


nodig:
- 300gr blauwe bessen
- 175gr plantaardige boter
- 175gr kristalsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 3 eieren
- 175gr speltbloem ( of een andere bloem)
- 100gr amandelmeel (albertheyn)
- 50gr amandelschilfers
- snuifje zout

oven voorverwarmen op 175°

boter + suiker + eieren + zout mengen
bloem onderspatelen
amandelmeel en amandelschilfers onderspatelen

helft beslag in taartvorm
bessen verdelen en lichtjes induwen
rest beslag erover

45min bakken

zondag 4 september 2016

looksaus





nodig:
- 1dl yoghurt (schaap)
- 2el mayonaise
- 2 teentjes verse look (geperst)
- sap van 1/2 citroen of limoen
- verse bieslook ( versnipperd)
- snuifje cayennepeper, zout en peper

alle ingrediënten samen voegen en goed roeren
laten koelen in ijskast


zaterdag 27 augustus 2016

bananensorbet







nodig:

4 rijpe bananen ( met al vlekjes op de schil)
150gr rietsuiker
240ml water

water + suiker koken, laten afkoelen
bananen pureren met suikerwater
1 nacht in de ijskast, doorroeren
sorbet draaien in ijsmachine


vrijdag 5 augustus 2016

peanut butter cups

 nodig:

- 120gr pure chocolade
- 45gr pindakaas
- 15gr kokosvet
- grof zout
- mini muffin vorm + papiertjes


60gr chocolade smelten (bain marie)


laagje chocolade in vorm, randen met de steel van een kleine lepel bedekken
laten hard worden in de frigo


pindakaas, kokosvet en zout smelten  (bain marie)
beetje laten afkoelen, goed doorroeren
laagje op de chocolade
15min in diepvries laten hard worden


60gr chocolade smelten ( bain marie)
laagje op de pindakaas om te sluiten
laten hard worden in de frigo







bewaren in een afgesloten doosje in de koelkast




 

donderdag 4 augustus 2016

Geroosterde tomatensoep







nodig:

- 1 kg tomaten
- 1 grote rode ui
- 1 grote rode paprika
- bieslook
- dille
- kervel
- geroosterde paprikapoeder
- peper en zout
- arachideolie
- ovenschaal

oven voorverwarmen op 200°c
tomaten snijden, in ovenschaal leggen met snijvlak naar boven
zaadlijst uit paprika halen, in stukken snijden
ui pellen en in grote stukken snijden
paprika en ui tussen tomaten schikken
besprenkelen met olie
peper en zout

40min in oven op 200°c


pureren met staafmixer, bijkruiden met geroosterd paprikapoeder, peper en zout naar smaak
indien te dik : groentebouillon toevoegen

verse kruiden fijnsnijden en op soep dresseren


maandag 1 augustus 2016

havermoutkoekjes






nodig:
3 bananen
115gr havermoutvlokken
75gr pure chocolade
1 zakje vanillesuiker
beetje honing


oven voorverwarmen op 175°c

bananen pletten
havermout, vanillesuiker, paar druppels honing en chocolade toevoegen
goed mengen


bakplaat bekleden met bakpapier
met 2 kleine lepels bolletjes maken

15min bakken op 175°c




zaterdag 9 juli 2016

Tzatziki






nodig

yoghurt op basis van schapenmelk (2 potjes)
komkommer
look
peper en zout
citroen

 komkommer schillen, zaadlijst verwijderen en raspen





het vocht uit de geraspte komkommer nijpen en door de yoghurt roeren
+ 4 à 5 teentjes look, peper en zout, paar druppels citroen

laten afkoelen in ijskast





dinsdag 21 juni 2016

vegetarische lasagne



lasagne vellen ( in albert heyn heb je glutenvrije)
2 bollen mozzarella buffel
1 courgette
2 wortels
3 grote tomaten

courgette en wortels met dunschiller in slierten schillen
tomaten in fijne plakjes snijden
mozzarella  in stukken scheuren

laagjes maken:
courgette
lasagne vel
courgette, wortel, tomaat & mozzarella
lasagnevel
courgette, wortel, tomaat & mozzarella
lasagnevel
courgette, wortel, tomaat, mozzarella : kruiden met peper en zout

in voorverwarmde oven op 175°  45min




maandag 16 mei 2016

frambozensorbet



nodig:
500gr frambozen
100ml water
100gr suiker


suiker + water : laten koken tot suiker opgelost is
laten afkoelen
frambozen + suikerwater = mixen

koud laten worden in frigo

sorbet maken in ijsmachine (20 min.)

woensdag 11 mei 2016

rabarbersorbet








nodig

500gr rabarber
200gr rietsuiker
sap van 1 citroen

rabarber stoven met rietsuiker op gematigd vuur
laten afkoelen
mixen met citroensap

in ijsmachine 30min

dinsdag 10 mei 2016

vanille ijs met amandelmelk







nodig voor 1liter ijs:

3dl amandelmelk
3dl plantaardige room
1 vanillestok
35 gr fijne suiker
40 gr vanillesuiker
4 eierdooiers

vanillestok doorsnijden, merg uit de vanillestok schrapen
amandelmelk, room, vanillestok en merg aan de kook brengen
eierdooiers en suiker tot ruban kloppen

vanillestok verwijderen
de melk bij ruban gieten
terug opwarmen en laten indikken

mengeling in kom gieten en een nacht laten afkoelen in ijskast
ijs draaien in ijsmachine volgens gebruiksaanwijzing ( ong 30min)

donderdag 14 april 2016

Hummus

nodig:

- 1 blik kikkererwten
- 2 handen basilicumblaadjes
- 1,5 potje schapenyoghurt
- sap van 1 citroen
- 1el tahin of  pindakaas
- peper, zout, komijn naar smaak

alle ingrediënten samen mixen


woensdag 13 april 2016

pesto waar je in Italië de doodstraf voor krijgt



20gr geroosterde gezouten cashewnoten
4 handen verse basilicumblaadjes
50gr pijnboompitten
3 teentjes look
50 à 80gr pecorino (geraspt)
60ml arachide-olie
peper
zout
cayennepeper


pijnboompitten roosteren zonder vetstof, laten afkoelen
cashewnoten en pijnboompitten tot poeder stampen in een vijzel
fijngehakte look bijvoegen
kruiden met peper en cayennepeper volgens smaak
basilicum en feta fijnsnijden, door mengsel stampen
olie toevoegen in meerdere keren en goed doorroeren




zondag 10 april 2016

Havermoutpannenkoeken






250gram havermeel ( havermoutvlokken fijnmalen)
3el kokosbloesemsuiker
1 zakje vanillesuiker
600ml rijstmelk
1/2 tl bakpoeder
2 eieren : gesplitst

kokosolie


het eiwit opkloppen in een aparte kom
het meel, suiker en bakpoeder mengen, 2 eigelen erdoor roeren
melk toevoegen en goed roeren of op een lage stand mixen
het opgeklopt eiwit erdoor spatelen

1/2 u laten rusten

de pannenkoeken bakken in kokosolie

tip:
- ook lekker met 50gr geraspte kokos door het deeg gemengd
- als je de pannenkoek opnieuw opwarmd, geen vet meer gebruiken