woensdag 26 september 2018

havermoutwafels





nodig:
350gr gemalen havermout
325ml rijstmelk
5 eieren
9el maple syrup of honing
1zakje vanillesuiker
150gr olie (geen olijf)
1.5tl bakpoeder
snuifje zout


alles goed mengen en een half uur laten rusten
wafelijzer opwarmen, invetten
deeg in ijzer, dichtdoen en direct je ijzer draaien
na 4min ijzer opnieuw draaien nog 4min verder bakken





dinsdag 11 september 2018

groententaart





nodig:
aardappel
bataat
courgette
olie
look
peper en zout


oven voorverwarmen 190°c


aardappel, bataat en courgette ongeschild met mandoline in dunne plakjes snijden


look persen, mengen met olie peper en zout


bakplaat bekleden met bakpapier


aardappel in oliemengel , 2 rondjes boven elkaar maken




2 rondjes bataat erboven, tussen elk rondje wat olie erop met een borsteltje






2 rondjes courgette erop, kruiden met peper en zout






20min in de oven op 190° c

maandag 10 september 2018

kleurrijke groentenschotel



nodig:
gele courgette
groene courgette
tomaten
look
basilicum
rozemarijn
peper en zout
olie


oven voorverwarmen 180°c


look pletten, basilicum en rozemarijn fijn hakken -- door olie roeren


groenten in plakjes snijden van 0.5cm dik
courgette insmeren met kruidenolie
cougette schikken, afwisselend tegen elkaar rechtop in een bakvorm


rest tomaat in stukjes ertussen, rest olie erboven


afdekken met aluminiumfolie, 50min op 180°c, laatste 20min zonder de folie











vrijdag 7 september 2018

rode paprika spread





nodig:
3 rode paprikas
75gr cashewnoten
2 kleine pepertjes mild
de naaldjes van 2 takjes rozemarijn
peper en zout
olie


paprikas grillen in de oven en ontvellen
cashewnoten kort roosteren met cayennepeper en zout in een pan zonder vetstof
noten kort mixen, paprikas, kruiden, pepertjes en olie erbij tot het een homogene massa is


tip: ook lekker bij pasta

donderdag 6 september 2018

knoflookhummus





nodig:
2 bollen look
blik kikkererwten
2el tahin
3 bolletjes pepers mild
peper en zout
olie


van de bollen look de buitenste laag pellen, het topje afsnijden
elke bol look op zilverpapier leggen, olie over de tenen gieten
dichtplooien


in oven 200°c voor 30min


laten afkoelen, teentjes uitduwen


kikkererwten, tahin, kruiden, pepers mixen met wat olie
lookpasta erbij en mixen tot een gladde pasta





vrijdag 17 augustus 2018

rode biet hummus





nodig:
1 blik kikkererwten
2 rode bieten, voorgekookte
3 a 4 tenen look
1el tahin
peper en zout
olie




kikkererwten laten uitlekken, mixen met wat olie
rode bieten, look, tahin en kruiden toevoegen
mixen en olie toevoegen volgens nodig

dinsdag 14 augustus 2018

pompoenspread met cashew en amandel





nodig:


250gr flespompoen geschild en in stukjes
teen look
3el amandelpasta
tas cashewnoten
peper en zout, kaneel, zoute chili




pompoen gaar koken met teentje look, goed laten uitlekken en wat laten afkoelen
noten in keukenmachine fijnmalen
pompoen + look + amandelpasta + kruiden naar smaak bijvoegen
mixen tot een spread


bewaren in de frigo


tip: naan met pompoenspread, feta en veldsla is een topcombinatie

amandelpasta





nodig:
250gr amandelen
snuifje zout


amandelen 10min roosteren in een hete pan zonder vetstof


de amandelen mixen met snuifje grof zout tot er olie uit de noten komt en er zich een pasta vormt

maandag 13 augustus 2018

Naan





nodig voor 3 stuks


200 gr zelfrijzend meel
150gr yoghurt ( ik gebruik yoghurt van schapenmelk)
3,5gr zout




mengen tot het een licht plakkerig deeg vormt
in porties verdelen, platrollen
grillpan goed warm laten worden
deeg insmeren met olie (mogen kruiden bij of wat look)
aan elke kant bakken in de grillpan

dinsdag 31 juli 2018

boekweitbolletjes







nodig:
500gr boekweitmeel
50gr speltbloem
1ei
200ml water
7gr droge gist
10gr zout
3el olie
30gr agavesiroop




alles goed mengen
deeg 1u laten rijzen onder een handdoek


deeg kneden
bolletjes vormen
1u laten rijzen onder een handdoek


oven voorverwarmen op 200°
plaats onderaan een bakplaat en giet hier water op zodat er stoom kan gevormd worden tijdens het opwarmen


bak de bolletjes 15min af
je kan nog een extra glas water op de bakplaat gieten  bij het insteken

vrijdag 20 juli 2018

pistache ijs







pistache ijs zonder koemelkeiwitten, lactose of soja


nodig:
125gr fijne suiker
1/2l amandelmelk of notenmelk
4 eigelen
70gr pistachepasta




eigelen en suiker samen mixen
melk opwarmen helft pistachepasta toevoegen
eisuikermengsel erbij en warmen tot 80°c
laten indikken


volledig laten afkoelen vooraleer ijs te draaien




pistachepasta :
75gr ongezouten niet geroosterde groene pistachenoten
40gr fijne suiker
snuf zout


oven voorverwarmen 150°c
noten 10min roosteren


mixen met suiker en zout
indien nodig wat neutrale olie toevoegen